Geschiedenis

Rond 1904 werd in Schoorl een huis gebouwd, "Maryo" genaamd, en dit was toentertijd een buitenhuisje van een Amsterdamse familie.

Rond 1910 heeft deze familie een vergunning aangevraagd om hun buitenhuis "Maryo” in Schoorl te mogen uitbreiden. Enkele jaren later, in 1912 is in dit huis een meisje geboren met de naam Martyn. Na wederom een verbouwing is huize “Maryo” dan ook omgedoopt in huize “Cleyn Martyn”. Vandaag de dag is Huize “Cleyn Martyn” een algemeen begrip in Schoorl. Hierna is het huis, wat inmiddels door uitbreiding ook drie zomerhuisjes bevatte, in het bezit van mijn ouders gekomen. Nadat “Cleyn Martyn” 34 jaar in ons bezit is geweest (ik ben er geboren en getogen) hebben mijn ouders het grote huis verkocht.

Van het begin af aan hebben mijn ouders appartementen en zomerhuisjes verhuurd, en ik kon deze traditie in stand houden aangezien de drie zomerhuisjes wel in ons bezit zijn gebleven. Maar hier moest weer een nieuwe naam voor bedacht worden, aangezien de naam “Cleyn Martyn” aan het grote huis toebehoorde.

Nadat we de bouwvergunning van 1910 gevonden hadden was de keus dan voor ons echter voor de hand liggend en snel gemaakt. De naam MARYO was een gepaste keuze, gezien de naam van het originele huis, nu alweer ruim 100 jaar geleden.